۱۰ نکته برای صرفه جویی در مصرف انرژی در مرغداری ها

مدت زمان مطالعه : حدود 10 دقیقه

  • هزینه انرژی یکی از بالاترین هزینه ها در صنعت مرغداری است. در این مقاله راهکارهایی که می تواند هزینه های مصرف انرژی در مرغداری های صنعتی را کاهش دهند بازگو شده است.
  • در چند سال گذشته افزایش هزینه‌های سوخت و برق، هزینه های مرغداری ها در بسیاری از کشورها را بسیار بالا برده است.
  • از کاهش مصرف انرژی سخن گفتن آسان است، اما انجام این کار به این آسانی نیست زیرا مرغ های مدرن امروزی بسیار بیشتر از اجدادشان به کنترل دمای درست محیط پیرامونشان نیاز دارند.

در اینجا از ۱۰ راهکار برای به کمترین رساندن سطح انرژی مصرفی مرغداری سخن می‌گوییم.

1. مقدار مصرف انرژی مرغداری را بدانید.
برای تعیین مقدار انرژی که در مرغداری شما مصرف می شود یک بررسی مالی انجام دهید و تفاوت مصرف روزانه و فصلی را مشخص کنید. با نظارت بر مصرف و نیاز، پس از مدتی می توانید به احتمال بی قاعده بودن مصرف انرژی پی ببرید.
با جزئیاتی که از این کار به دست می‌آورید می‌توانید مصارف بیهوده را شناسایی کنید. با رسیدگی به این جزئیات می‌توانید جاهایی را که لازم است اصلاح کنید، تشخیص بدهید.

2. در سالن های مرغداری، دو راه برای نفوذ هوا وجود دارد که روی شرایط محیط اثر می گذارند
یکی، جاهایی که هوا از بیرون به درون سالن نفوذ می‌کند، و دیگری، جاهایی که هوا بدون کنترل، از سالن بیرون می‌رود.
در هوای داغ، که هوا از محیط بیرون به درون سالن نفوذ می کند، پنکه ها می باید مدت بیشتری کار کنند تا دمای سالن را پایین نگه دارند. در هوای سرد، انرژی بیشتری مصرف می شود تا هوای درون سالن گرم نگه داشته شود.
گرفتن درزها و ترک خوردگی های دیوار ها، سقف ها، پرده ها، پوشاندن ورودی تونل های هوا با پلاستیک و دریچه هایی که از آنها استفاده نمی شود با فوم عایق های حرارتی مانند پلی اورتان می‌تواند به کاهش نشت هوا کمک کند.
برای برآورد مقدار هوایی که از سالن به بیرون نشت می کند می توان از آزمایش اندازه گیری فشار استاتیک استفاده کرد.

image

3. دیوارها و سقف ها را ایزوله کنید تا از فرار هوا به بیرون سالن ها جلوگیری شود
هر جا که آسیبی به سقف و دیوارها می یابید هرچه زودتر آنها را تعمیر کنید. در بازار، انواع مواد ایزولاسیون وجود دارد.

  • سالن ها را به گونه‌ای بسازید که در زمستان از بیشترین آفتاب، و در تابستان از بیشترین سایه برخوردار باشند.
  • سطح بیرونی سالن‌ها را به کمترین برسانید. هر چه سطح تماس سالن با محیط پیرامونش کمتر باشد، از نشت هوای بیرون کاسته می‌شود، و نیز گریختن دمای درون سالن به بیرون کمتر می گردد.
  • می توان یک سقف کاذب نصب کرد، و با فوم پلی اورتان را که پس از اسپری کردن زیر آهن سقف سفت می‌شود برای ایزوله کردن سقف به کار برد.
  • سقف را می توان با رنگی که ویژگی ایزوله کردن دارد رنگ آمیزی کرد.
  • در شرایط هوایی بسیار سرد می توان دیوارها را با فوم پلی اورتان بپوشانید. با این کار می‌توان از گریختن دما به بیرون تا ۸۵ درصد کم کرد.
  • در برخی موارد نصب پرده سقفی می تواند سودمند باشد.
  • آگاه باشید که برخی از مواد ایزوله سازی که در بازار هستند از گذر جوندگان جلوگیری نمی کنند.
  • دیوارهای سالن را می‌توان دو جداره با آجر ساخت و فاصله میان دیوار را با موادی، مانند گرانولهای پلی اورتان پر کرد و یا بدون هر ماده‌ای فضای خالی را رها کرد.
  • همه مواد ایزوله کننده باید قابل شستشو باشند.

4. هوا را هم بزنید
استفاده از پنکه ها، به ویژه در زمستان، برای جابجا کردن و یکسان سازی گرمای هوا تا سقف، سبب می شود که هوای بالای سر مرغ ها بهتر شود، به خنک شدن بستر کمک کند، و از زمان کار کردن گرماده ها یا هیتر ها کم شود.

5. مدیریت بستر
مدیریت خوب بستر از انباشته شدن آمونیاک جلوگیری می کند و می توان زمان استفاده از پنکه ها برای بیرون بردن آمونیاک را کاهش داد. بنابراین باید سالن ها به‌خوبی تهویه شوند تا رطوبت بستر کاهش یابد. از نشت آب باید هرچه زودتر جلوگیری شود. مواد بستر را هر چه مدت هر چند مدت یک بار که لازم است باید زیر و رو کنید تا از سفت شدن بستر جلوگیری شود.

6. تهویه را به خوبی انجام دهید
کار تهویه را با توجه به نیاز مرغ و شرایط سالن تنظیم کنید. هنگامی که نیاز به تهویه تغییر می‌کند، برای تغییر مسیر هوا در داخل سالن، می‌توان از ابزارهایی مانند ورودی‌های گردان هوا، هدایت کننده های هوا، یا تقسیم کننده های هوا و کنترل کننده های سرعت پنکه ها استفاده کرد تا هوای داخل سالن به مسیرهای دلخواه هدایت شود.
سرعت دهندگان به پمپ ها و پنکه ها، با قابلیت تغییر سرعت، به این دستگاه ها اجازه می دهند که به اندازه ضروری برای انجام کارشان انرژی مصرف کنند و از مصرف بیهوده انرژی پرهیز شود.
لامپ های پرمصرف را با لامپ‌های کم‌مصرف تعویض کنید. در جاهایی که شب ها نیاز به نوردهی دارد، بهتر است از سوئیچ های تنظیم کننده شدت نور به کار ببرید که تنها هنگامی که سطح نور پایین می‌افتد شروع به کار کنند.

7. پاکیزگی
پنکه ها، پرده ها و پدهای خنک کننده تبخیری را پاکیزه نگه دارید تا ضمن کاستن از فشار روی پنکه ها، به کاستن از مصرف انرژی کمک کنند.

8. از دستگاه ها و وسایل به خوبی نگهداری کنید
دستگاه‌های گرماده و خنک کننده را مرتباً برای درست کار کردن آنها کنترل کنید.
بخش های الکترونیکی، مانند تایمرها، سنسورها و ترموستات ها که شرایط هوای سالن را کنترل می‌کنند، باید مرتباً بازبینی و آزمایش، پاکیزه و تنظیم شوند.
یک برنامه نگهداری در تمام سال می باید تهیه و با وسواس به انجام برسد.

9. منبع انرژی جایگزین مانند انرژی خورشیدی، بادی، بیوگاز، در بسیاری جاها برای کاهش هزینه و کاهش مصرف برق و گاز به کار برده می شوند.
هنگامی که به فکر جانشین کردن منبع انرژی هستید، هزینه نصب، بازگشت سرمایه، و در دسترس بودن این منابع انرژی را و اینکه چگونه با کم و زیاد شدن نیاز انرژی مرغداریتان می‌تواند همگام باشد را در نظر بگیرید.

منبع: نیکوتک