فواید نگهداری از حیوان خانگی بر سلامت روح و روان

مدت زمان مطالعه : حدود 12 دقیقه 

در زمان‌های گذشته ارتباط با حیوانات بیشتر برای رفع نیازهای غذایی و کشاورزی بوده است. حال آنکه در دهه‌های اخیر داشتن حیوان خانگی بیشتر به دلیل تمایل و علاقه افراد به آن‌ها صورت می‌گیرد. داشتن حیوان خانگی همیشه موافقان و مخالفان خود را داشته است. در این مقاله به صورت تخصصی به تاثیرات حیوان خانگی بر سلامت روان و جسم افراد پرداخته می‌شود.

فواید داشتن حیوانات خانگی و تأثیرات آن بر زندگی انسان

داشتن حیوانات خانگی فواید بسیاری دارد، در ادامه به تشریح برخی از فوائد زندگی با حیوانات خانگی پرداخته ایم:

1. کاهش حس تنهایی از فواید داشتن حیوانات خانگی

انسان عصر حاضر بیش از هر چیز از تنهایی رنج می برد. پیچیدگی ها و پیشرفت تکنولوژی باعث شده انسان ها کمتر برای تعامل با یکدیگر وقت بگذارند. به این ترتیب تنهایی به نوعی به بحران عصر امروز تبدیل شده است. داشتن حیوانات خانگی تا حد زیادی به افراد کمک می کند از احساس تنهایی رهایی یابند. افرادی که حیوان خانگی نگه می دارند معمولا وابستگی زیادی به آن پیدا می کنند.
این حیوانات برای آن ها نقش عضوی از خانواده را می گیرد و ساعت های زیادی را در خانه با آن ها می گذرانند. حیواناتی مثل سگ و گربه محبت افراد را درک کرده و به خوبی تعامل عاطفی با صاحب خود برقرار می کنند. این موضوع باعث تقویت حس خوب و وابستگی در افراد و کاهش احساس تنهایی در آن ها می‌شود.

2. حیوانات خانگی و انسان | احساس آرامش

پژوهش ها نشان داده است، افرادی که حیوان خانگی نگه می دارند، اضطراب و فشار عصبی کمتری را تحمل می کنند. در واقع تعامل انسان با حیوان باعث کاهش تنش ها و افزایش آرامش در آن ها می شود. بر اساس مطالعات تعامل با حیوانات سطح هورمون کورتیزول (هورمون استرس) را کاهش داده و سروتونین (هورمون شادی) خون را افزایش می دهد. بنابراین باعث کاهش استرس در افراد و ایجاد آرامش می شود.

3. اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری

نگهداری و مراقبت از حیوان خانگی به طور مستمر باعث می شود فرد احساس مسئولیت پذیری بیشتری کند. همچنین احساس موثر بودن در نگهداری از حیوان باعث می شود احساس ارزشمندی و اعتماد به نفس فرد بیشتر شود.
افراد به خصوص کودکان در نگهداری از حیوان یاد می گیرند مسئولیت غذا دادن، مراقبت از سلامت و نگه داری از حیوان را به عهده گیرند. به این ترتیب احساس مسئولیت پذیری در کودکان نیز تحول بیشتری می یابد و عزت نفس بالاتری پیدا می کنند.

4. حیوانات خانگی و انسان | کمک به بهبود اختلالات روانی

مطالعات حاکی از آن است که حیوانات می توانند به بهبود علائم برخی اختلالات کمک کنند. داشتن حیوان خانگی می تواند نشانه های افسردگی مانند احساس اندوه، گریه کردن، احساس بی ارزشی، بی حوصلگی، خستگی، بی انگیزگی، بی علاقگی و… را بهبود بخشد و خلق را بالا ببرد.
بر اساس پژوهش ها سالمندان دچار افسردگی با کمک حیوانات خانگی توانستند روحیه مثبت تر پیدا کنند. اضطراب و تنش های عصبی در ارتباط با حیوانات خانگی در افراد کاهش می یابد. همچنین در درمان های جدید برای بهبود تعاملات کارکردهای کودکان مبتلا به اوتیسم از حیوانات خانگی استفاده می شود.

image

5. تاثیر بر فشار خون و سلامت قلب

بر اساس برخی مطالعات داشتن حیوان خانگی مثل سگ و گربه می تواند بر سلامت قلب موثر باشد. بر اساس این مطالعات افرادی که حیوان خانگی دارند، کمتر به خاطر مشکلات قلبی به پزشک مراجعه کرده و کمتر دچار حمله قلبی شدند. همچنین فشار خون بالا در افراد دارای حیوان خانگی، تا حدی کمتر است. بر اساس پژوهش ها کودکانی که سابقه فشار خون بالا دارند، با نوازش کردن حیوان خانگی کاهش فشار خون را نشان دادند. در پژوهشی دیگر افرادی که سگ یا گربه داشتند، در مقایسه با دیگران در طول آزمایش نوسانات ضربان قلب و فشار خون کمتری را نشان دادند.

6. افزایش عشق و محبت در خانواده

در بسیاری موارد داشتن حیوانات خانگی باعث افزایش عشق و محبت در میان اعضای خانواده و به ویژه در کودکان می شود. کودکان از طریق محبت به حیوانات سلامت روان بیشتری را تجربه می کنند و عشق و محبت در آن ها تقویت می شود و این محبت را به دیگر اعضای خانواده نیز انتقال می دهند.

توصیه هایی برای نگهداری از حیوانات خانگی

  • سعی کنید در مراقبت های پزشکی مثل واکسن زدن دقت کافی را داشته باشید.
  • گربه یا سگ را از اتاق کودک دارای حساسیت دور نگه دارید.
  • پس از تماس با حیوان دست های خود را مرتب بشویید.
  • با گردگیری و جارو کردن مداوم خانه را همواره پاکیزه نگه دارید.
  • در صورت وجود فضولات سگ یا گربه در حیاط یا باغچه حتما آن محل ها را تمیز کنید به خصوص در مکان هایی که محل بازی و رفت و آمد کودکان است.
  • مراجعه منظم به دامپزشک جهت چک آپ می تواند از بروز خیلی از بیماری ها جلوگیری کند.

علاقه انسان به نگهداری از حیوانات خانگی از کجا می‌آید؟

انسان تنها جانوری است که به نگهداری از موجودات زنده غیر همسان خود علاقه نشان می‌دهد. آدمیزاد به مدد عقل خود طبیعت را مهار کرده و نسبت به سایر جانوران کمتر در خطر مرگ و نابودی ناشی از قحطی و گرسنگی قرار دارد. این دلایل سبب شده که انسان بسیاری از جانوران را رقیب خود ندانسته و نگهداری از آنان را بر عهده بگیرد.
دلیل دقیق این علاقه انسان‌ها به حیوانات خانگی که عموما برایشان منفعت اقتصادی ندارند، به طور دقیق مشخص نیست، اما به نظر می‌رسد دلایل تکاملی در این امر موثرند. از آنجا که انسان موجودی اجتماعی است، به ایجاد رابطه با دیگر موجودات زنده علاقه دارد و این علاقه سبب شده تا حیوانات به خواست انسان‌ها و در طی قرن‌ها به محل زندگی آنان راه یابند.
دلیل دیگر علاقه به نگهداری از حیوانات خانگی به حس مادری و پدری در انسان‌ها برمی‌گردد. نگهداری از حیوانات خانگی سبب می‌شود تا انسان بتواند احساس والد بودن خود را بدون قید و شرط به موجود زنده دیگری نشان دهد، رفتاری که سبب بروز احساس رضایت و قدرت در انسان می‌شود.

گردآوری: واحد تحقیق و توسعه شرکت پیگیر