پلت ضعیف و مشکلات تنفسی ، آسیت

مدت زمان مطالعه : حدود 7 دقیقه

مترجم : دکتر علی مهماندوئی
مدرس مرکز آموزش علمی کاربردی شرکت پیگیر 

  • گاهی به دلیل کیفیت ضعیف پلت و کاهش سختی آن، وجود حداکثر 50 درصد خاکه در خوراک پلت طیور در مزرعه گزارش شده است. این گزارش ها نشان می دهد سطوح بالای خا­که در فارم نه تنها با وزن زنده و ضریب تبدیل نامناسب ارتباط دارد بلکه موجب بروز گرد و غبار فراوان نیز می­ گردد، که می ­تواند تهدیدی برای بیماری­ های تنفسی در جوجه­ های امروزه نیز باشد.
  • خاکه موجود در خوراک، توسط پرنده ها استنشاق می ­شود و این ذرات در بخش­ های مختلف سیستم تنفسی به ویژه کیسه­ های هوایی (جایی که برای مدت طولانی باقی می­ ماند) ته نشین می­شود.
  • این حالت منجر به بروز مشکلات تنفسی در پرنده شده و از اینرو می ­تواند باعث کمبود ا­کسیژن در خون آنها گردد. از آن جایی که فراوری خوراک در برخی موارد موجب افزایش قابلیت هضم مواد مغذی برای پرنده می­شود، برای قارچ ­ها نیز به خوبی و به آسانی این مواد مغذی مورد استفاده قرار می­ گیرد.
  • بعد از تولید پلت و بسته بندی، اسپورهای قارچ تقریباً بلافاصله و بعد از 12 تا 24 ساعت در شرایط مزرعه در خوراک نمایان می گردند. مقدار رطوبت خوراک معمولاً 10 تا 12 درصد است.
  • وقتی این چنین خوراکی در معرض محیط قرار می­ گیرد و یا به عنوان خوراک مصرف نشده در دانخوری به مدت یک روز یا بیشتر باقی می ­ماند، یا قبل از اینکه در سیستم تغذیه خودکار مصرف شود، به شدت توسط اسپورهای قارچی آلوده می­ گردد.
  • پرنده­ های تعذیه شده با خوراک حاوی مقدار زیاد خاکه و با آلودگی ممکن است در زمان کوتاهی علائم پاتولوژیک را نشان دهند. آناتومی و فیزیولوژی سیستم کیسه های هوایی طیور نسبت به پستانداران کاملاً متفاوت است.
  • اسپور قارچ ­ها برای عبور از مسیرهای فیزیکی داخلی و انتشار عمیق به داخل سیستم تنفسی پرنده به اندازه کافی کوچک بوده و قطر آنها 2 تا 3 میکرومتر است.
  • گرد و غبار ایجاد شده توسط خاکه موجود در خوراک و قارچ دیده شده در خوراک کهنه و به ویژه در هنگام افزایش تعداد نوک زدن­ ها توسط پرنده استنشاق می­ گردد، در نتیجه موجب تحریک، سوزش و کاهش راندمان دستگاه تنفسی می شود.

image

  • هوای نامناسب، گرد و غبار محیط و بیماری های تنفسی، ظرفیت وریدی ریه های جوجه را مختل می کنند. این حالت، موجب ایجاد عدم تعادل بین ا کسیژن موجود و ا کسیژن مورد نیاز برای حفظ رشد سریع شده و بنابراین، پرنده به دلیل این آسیب تنفسی مستعد آسیت می گردد. آسیت معمولاً به عنوان آب آوردگی شکم نیز شناخته شده است. دلیل بروز و درمان ظاهری این بیماری مشخص نیست.
  • نظریه های مختلفی وجود دارد که مقدار حرارت در روزهای ابتدایی زندگی جوجه گوشتی یا بوقلمون، و استرس، ممکن است منجر به بروز آسیت شود؛ اما داده های معنی داری برای حمایت و تأیید این نظریه ها وجود ندارد. استفاده از ترکیبات ضد قارچی برای کاهش علائم مرتبط با آسیت و پیشگیری از تلفات ناشی از آن، تأیید کننده نقش قارچ و اسپور آن به عنوان یکی از عوامل این بیماری می­باشد.
  • تحقیقات اخیر بر سندروم آسیت نشان می دهد این بیماری بر اثر افزایش اکسیژن مورد نیاز در پرندگان دارای نرخ رشد سریع بروز نمی دهد؛ بلکه به دلیل اختلال در تأمین اکسیژن در شرایط سرعت رشد زیاد در پرندگان با تولید بالا ایجاد می گردد.
    امروزه جوجه های گوشتی تجاری نسبت به 60 سال گذشته تغییرات چشمگیری را نشان می دهند. فرآیندهای انتخاب ژنتیکی که عمدتاً برخصوصیات تولیدی پرنده تمرکز دارد، فشار زیادی به سیستم تنفسی- قلبی و ایمنی وارد می نماید.
  • پرندگان دارای سیستم ایمنی ضعیف که خوراک حاوی خاکه زیاد و قارچ های غیر قابل رؤیت را مصرف می کنند، در از بین بردن استنشاق گرد و غبار یا اسپور قارچ موجود در مجاری تنفسی که باعث توسعه بیش از حد پلاک­های متصل به بافت های همبند می­شود، جان خود را از دست می دهند.
  • این پلاک ها یا بقایای نکروتیک در لوله تنفسی می تواند نای و نایژه را مسدود نموده و یا موجب پر شدن کیسه های هوایی و اختلال در فراهمی اکسیژن گردد.

 Poor pelleting and respiratory challenges/Ascites. 2015 : مرجع َ